Rolnictwo – Studia Podyplomowe

Adresaci programu: Studia podyplomowe „Rolnictwo” skierowane są do osób posiadających wykształcenie wyższe, które chcą zdobyć lub poszerzyć wiedzę oraz kwalifikacje rolnicze, niezbędne do prowadzenia działalności rolniczej. Program jest adresowany do osób zamierzających pracować w przemyśle rolno-spożywczym, organizacjach pozarządowych zajmujących się rozwojem rolnictwa, agencjach płatniczych UE, administracji rządowej i samorządowej oraz w jednostkach zajmujących się obrotem żywnością ekologiczną.

Charakterystyka programu: Studia podyplomowe „Rolnictwo” przygotowują uczestników do samodzielnego zarządzania gospodarstwem rolnym oraz działalnością agroturystyczną. Program obejmuje zagadnienia związane z:

  1. Funkcjonowaniem rynków rolnych oraz organizacją produkcji rolniczej, uwzględniając aspekty ekonomiczne.
  2. Zarządzaniem agrofirmą oraz zasadami marketingu artykułów rolnych.
  3. Wspólną Polityką Rolną UE oraz rolnictwem ekologicznym.
  4. Uprawami rolniczymi, produkcją rolną i zagadnieniami związanymi z uprawą roli i roślin.
  5. Zasadami prowadzenia działalności agroturystycznej.
  6. Uzyskiwaniem dopłat i dotacji rolniczych.

Perspektywy zawodowe: Absolwenci kierunku „Rolnictwo” uzyskują kwalifikacje rolnicze, które umożliwiają im prowadzenie działalności rolniczej oraz zarządzanie gospodarstwami rolnymi. Mają również możliwość zakupu gruntów rolnych oraz otwarcia gospodarstwa rolnego. Dzięki zdobytej wiedzy są przygotowani do pracy w administracji publicznej, agencjach rolnych, organizacjach wspierających rozwój obszarów wiejskich oraz w sektorze agroturystyki. Absolwenci są także gotowi do uzyskiwania dotacji i dopłat rolniczych.

Organizacja kształcenia:

  • Czas trwania: 2 semestry.
  • Wymagania rekrutacyjne: ukończone studia wyższe (licencjackie lub magisterskie)